Барелефи на  бургаската Синагога и католическата църква да бъдат включени

...
Барелефи на  бургаската Синагога и католическата църква да бъдат включени
Коментари Харесай

Синагогата и Католическата църква да „влязат” в „Стара карта на Бургас”, предлага Център Алеф

Барелефи на  бургаската Синагога и католическата черква да бъдат включени в мозайката „ Стара карта на Бургас ” на ул. „ Богориди ”, предлага Центърът за еврейско-българско съдействие „ Алеф ”. Сградите на двата храма са освен архитектурни забележителности и монументи културата, те са знак на многоликото етническо и религиозно разнообразие на града. „ Алеф ” обосновава предлагането си в особено писмо до кмета на Бургас Димитър Николов.

 burgas-catholic-church

Сега в мозайката „ Стара карта на Бургас ” участват три храма – катедралният “Св. Св. Кирил и Методий”, издигнат в тогавашния български квартал,  гръцката черква “Успение на Пресветата Богородица” и арменската черква “Сурп Хач ”. Пропусната е еврейската Синагога, ситуирана  в непосредствена непосредственост до тях. Сградата на Синагогата е едно от културно-исторически благосъстояния на Бургас и е емблематична за града. Тя е знак на наличието на еврейската общественост и нейния принос за развиването на Бургас още от зората на основаването му до наши дни. Синагогата е построена сред 1906г. и 1910 година в центъра на тогавашния еврейски квартал, в историческия център на остарелия Бургас. Тя ясно отбелязва във времето и пространството еврейското наличие в ориста на града.  Паметник на културата и  духовността, Синагогата и до през днешния ден впечатлява със своята хубост и великолепие.

Първата постройка на Римо-католическата черква „ Дева Мария Богородица ” е измежду най-старите храмове в Бургас. Изграждането й е приключено през 1888 година, откакто близо 30 години преди този момент султанът е издал ферман в Бургас да бъде издигната черква за моряците, които посещават пристанището с комерсиалните кораби. По-късно, през 1936 – 1937 година на нейно място е издигната новата постройка на църквата. Планът й е направен от бургаския проектант Светослав Славов, който дружно с Рикардо Тоскани е създател и на плана на източно-католическата черква „ Успение Богородично ”.

Бургас е туристически център и през днешния ден се посещава от най-различни туристи. Насочени от мозайката, те биха показали интерес към Синагогата и Католическата черква, които са носители на историческа, архитектурна и духовна информация за града. Членовете и симпатизантите на Център „ Алеф” смятат, че двата храма би трябвало да заемат полагащото им се място в мозайката „ Стара карта на Бургас ”, тъй като тяхното експониране ще има голям принос за цялостния имидж на града ни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР